Какво е изпотяване?

Какво е Хиперхидроза (свръх изпотяване)?

Като термин Хиперхидроза означава свръх изпотяване. Изпотяването е нормалният начин тялото да регулира температурата си и да се охлади. Обилното изпотяване на дланите, краката и гърба се нарича „хиперхидроза“ и се причинява от различни неща.

Хиперхидрозата бива два вида. Първия вид засяга цялото тяло и се среща по- рядко. В повечето случаи е свързана с друга болест. Най-често срещаната е частичната, която засяга отделни части на тялото. Най-често се наблюдава на ръцете, на краката и под мишниците. Но може да се прояви и по бедрата, кърста, гърба, челото и др. Симптомите на засилено изпотяване могат да варират у хората, но обикновено са 3-4 пъти по-засилени от нормалното. У някои хора потта капе на капки от ръцете. Чести са изблици на студена пот. Обиквонено проявите траят дълго време(години). През лятото симптомите се засилват, а през зимата леко намаляват, но не напълно. Заболяването предизвиква психологически дискомфорт. Хората се затварят и избягват социалните си контакти.

Причинители: Обилното изпотяване на дланите, краката и гърба се нарича „хиперхидроза“ и се причинява от различни неща. Едното е генетичната предразположеност. Ако родителите ви страдат от обилно изпотяване, вероятността и вие да имате същия проблем, се увеличава с близо 30%. Другият причинител на обилното изпотяване е стресът. Вие сами можете да определите дали това е вашият случай – ако преди изпит или среща с любимия сте мокри от главата до петите, очевидно напрежението „избива“ по този неприятен начин. Третият вариант е изпотяването да е причинено от някакво заболяване – проблем с щитовидната жлеза, възпалителен процес в тялото, хормонален дисбаланс или някакви медикаменти. Знаем, че каквато и да е причината, тя е малко успокоение за това, че се чувствате недобре в собствената си кожа.

Колко често се среща?

Тя засяга 1% от хората на възраст от 15 до 35 год.

Защо се появява частичната хиперхидроза?

Причинителят с точност не е установен. Две трети от страдащите имат роднини, които също страдат от хиперхидроза. Ако родителите ви страдат от обилно изпотяване, вероятността и вие да имате същия проблем, се увеличава с близо 30%.

Какви мерки трябва да предприемем?

Мерки, които можете сами да предприемете: Изберете си охлаждащи дрехи. Естественият памук държи тялото по- хладно, но попива потта и остава мокър. Старайте се през деня по- често да си сменяте дрехите. Охлаждайте и проветрявайте работното място. Стойте далеч от храни и напитки, които биха предизвикали изпотяване. Индивидуално всеки може да установи причинител и да се опита да го избягва. Стрес, вълнение и притеснение са състояния, с които всеки често се сблъсква. При хора с хиперхидроза тези състояния увеличават изпотяването. Ежедневно мислете как да намалите стреса, планирайте дейностите си и намерете повече време за почивка.

Copyright © 2021 Spripoteneto